sobota 19. prosince 2015

Jedlé dárky #3

Dneska jsem se zaměřila speciálně na pány. Častokrát míváme velký problém pánům nějaký dárek koupit, protože nevíme co. Ale s jedlými dárky je to tak jednoduché. . . Všichni chlapi milují jídlo a pivo. A o to jednoduší je jim vyrobit jedlý dárek přesně na míru, podle toho, co mají nejradši. Protože láska přeci prochází žaludkem.


Domácí játrová paštika s brusinkami
  • 4 lžíce brandy
  • 100 g sušených brusinek, propláchnutých
  • 500 g kuřecích jater
  • 200 g másla + 200 g na závěrečné zalití paštiky
  • 2 šalotky, najemno nasekané
  • 2 stroužky česneku, rozmáčknuté plochou hranou nože
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl a pepř na dochucení
  • kuličky růžového pepře a tymián na ozdobu
Všichni si většinou myslí, že udělat domácí paštiku je složitá věc, ale přitom je to naprosto jednoduché a hotové raz dva. Já jsem ji dělala podle Apetitu a vše dopadlo výborně.

1. Brusinky vložte do misky a přilijte brandy. Promíchejte, aby brusinky co nejvíce nasákly alkoholem. Nechte v lednici odpočívat minimálně 2 hodiny, klidně ale i přes noc. Těsně před přípravou paštiky brusinky sceďte a jak brusinky, tak brandy nechte stranou k pozdějšímu použití.

2. Játra důkladně očistěte a pokrájejte na menší kousky. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm šalotku dozlatova. Přidejte česnek, tymián a v pánvi minutu opékejte. Pak vyndejte tymián, přidejte očištěná játra a opečte je dohněda; játra nesmějí být syrová, ale zároveň je žádoucí, aby uvnitř zůstala lehce růžová. Těsně před koncem restování k játrům přilijte brandy a nechte ji jen částečně odpařit.

3. Játra přesuňte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Přidejte zbývající pokrájené máslo (můžete si ho i předem rozpustit), smetanu a dochuťte solí a pepřem. Znovu vše důkladně promixujte. Do hotové paštiky zamíchejte brusinky, rozdělte ji do šesti malých misek nebo dejte do jedné velké a povrch uhlaďte.


4. V kastrůlku rozpusťte máslo na zalití paštiky, nechte ho vychladnout a přelijte jím vršek každé paštiky. Ozdobte kuličkami růžového pepře a tymiánem a nechte paštiky v lednici zatuhnout.

Paštiku zkonzumujte do pěti dnů a nebo si ji můžete i zmrazit a konzumovat i poté.


Nakládaný hermelín
Na 4 porce:
  • 4 hermelíny (či jiné sýry s bílou plísní na povrchu)
  • 1–2 sušené chilli papričky
  • špetka soli
  • 8 stroužků česneku
  • 1 červená cibule, nakrájená na kolečka
  • 150 g nakládané kapie, scezené
  • 2 bobkové listy, 2 lžičky černého pepře celého,
  • 1 lžička nového koření, 1 lžička jalovčinek
  • 4 nakládané feferony
  • olivový olej
Sýry podélně překrojte napůl. Utřete 4 stroužky česneku, sůl a chilli papričky. Pastou pomažte řezné plochy poloviny hermelínů a přiklopte druhými polovinami. Zbylý česnek nakrájejte na plátky a spolu s cibulí, sýry a ostatními ingrediencemi střídavě vrstvěte do sklenice příhodné velikosti. Zalijte olejem tak, aby bylo vše potopené, a uzavřete. Nechte uležet asi 3 dny při pokojové teplotě nebo aspoň 5 dní v chladničce.


Snažte se poté nakládaný hermelín skladovat na chladnějším místě, například ve špajzu, aby nebyl moc v teple. To by potom nedělalo dobrotu.


Dábělští špekáčci
  • 6 špekáčků
  • 3 velké cibule
  • 4 lžíce ostrého kečupu
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce octa
  • 4 lžíce hořčice
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 10 lžic vody
  • trochu soli
  • lžičku pepře
  • chilli koření
Utopence zná každý, ale co to takhle trochu pozměnit a špekáčky naložit do rajčatové omáčky. No, není to vůbec k zahození a myslím, že pánové si rozhodně pošmáknou.

Špekáčky a cibuli oloupeme, nakrájíme a postupně klademe do sklenice. Ochutíme chilli, solí a pepřem a ze zbytku ingrediencí si připravíme omáčku, kterou svaříme a ještě horkou lijeme do sklenic a sklenice pořádně uzavřeme.

A těmito recepty končí celá letošní série jedlých dárků. Doufám, že se vám to líbilo a bavilo vás to stejně jako mě a snad příští rok budeme zase v plné parádě v této sérii pokračovat. Tak si užijte víkend a uvidíme se zase v úterý u dalšího článku. :)

37 komentářů:

  1. Mňam, ten hermelín, ten bych si dala! Asi si ho udělám sama pro sebe a bude to. :D A domácí paštika, ta se cení! Lepší, jak ta kupovaná, která obsahuje to co nemá... N.

    OdpovědětVymazat
  2. Přítel nakládaný hermelín miluje. Bohužel je ale v jeho přípravě mnohem lepší než já!:D

    A brusinkovou paštiku miluju zase já. vypadá vážně dobře.

    OdpovědětVymazat
  3. Tu paštiku bych si dala hned! Vypadá skvěle a někdy jí určitě zkusím :) Hermelín by zas chutnal přítelovi :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já zůstanu asi u dárků, u kterých nemám takovou pravděpodobnost, že bych je mohla zkazit. :D Ale vypadá to úžasně, Domčo. :) Kdybych já alespoň jeden z uvedených dárků jedla, pustím se do nich. :) ^^ (Ale se mnou je to těžký, jsem nehorázně vybíravá.)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezký článek s dobrými tipy! Líbí se mi hlavně ty špekáčky, to bych mohla udělat manželovi. Musím se podívat i na zbylé tipy, ty budou také určitě super. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasné nápady! :)
    www.catherineribbon.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Výborný tipy na jedlý dárky :) To chlapi určitě potěší

    OdpovědětVymazat
  8. The post is so great! Thank you so much for sharing:)

    irenethayer.com

    OdpovědětVymazat
  9. Teď jsem dostala vážně hlad. :D

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné dárečky!Jsi šikulka! Domácí paštiku také připravuji každé Vánoce :)
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně nějak přijde, že Vánoce a pastika prostě patří k sobě:D

      Vymazat
  11. Ten muj by to první nejed, ale ty dva další recepty nejspíš jo :) někdy mu to udělam :)

    eL

    OdpovědětVymazat
  12. Parádní tipy, hned bych si dala paštičku :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  13. Páni, na tu paštiku mám teď chuť :) Výborné tipy.
    Evii Journal

    OdpovědětVymazat
  14. Domčo, ani nevíš, jak jsem ti za tento článek vděčná! :D Už jsem začínala být zoufalá. Asi ti za to po holubovi pošlu nějaký dárek. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem moc ráda :). To je v pohodě ;)

      Vymazat
  15. Domi, asi nikdy nepřestanu žasnout, jak jsi šikovná :) Upřímně, už když jsem si přečetla ingredience na paštiku, protočily se mi panenky s tím, že dát tohle dohromady, aby to vytvořilo požadovanou paštiku, by byl pro mě nadlidský výkon :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  16. Paštiku dělávala doma teta a byla skvělá, ale nějaká jiná, protože v ní nebyly brusinky a vydržela klidně půl roku :) Nakládaný hermelín mi chutná, ale jen pár soust, pak už to není ono :D

    OdpovědětVymazat
  17. Ta paštika vypadá super! U nás by byla hned pryč :-D
    http://verrygusto.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  18. Já sice podobné věci jíst nemůžu, ale moje rodina by to jako dárek určitě ocenila :) Asi už vím, co dám dědovy k vánocům:)

    NATALIEHOLZ

    OdpovědětVymazat
  19. Super nápady, si určitě všichni pochutnají :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  20. Moc hezké nápady :) Nad hermelíny jsem taky přemýšlela, ale přítel je má stejně nejradši samotné, tak dostane knížku :))
    Ale paštiku bych mohla vyzkoušet třeba k jiné příležitosti :)

    OdpovědětVymazat
  21. Sladká varianta takýchto darčekov sa mi páčila viac :-) Ale poznám ľudí ktorí by ocenili veľmi takýto darček - napr. moja otec alebo frajer :-D

    OdpovědětVymazat
  22. Na paštiku už se doma chystám vážně dlouho! Celkově bezva tipy, ten poslední určitě vyzkouším pro toho mého :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ta játrová paštika by určitě potěšila dědu, s jehož obdarováním mám vždy trochu problém, ale asi bych ji nezvládla připravit, protože se mi z masa dělá špatně :D Jinak super "recepty" jako vždycky :)

    OdpovědětVymazat
  24. Ta játrová paštika by určitě potěšila dědu, s jehož obdarováním mám vždy trochu problém, ale asi bych ji nezvládla připravit, protože se mi z masa dělá špatně :D Jinak super "recepty" jako vždycky :)

    OdpovědětVymazat
  25. Jeeej, to sú super tipy! Určite takéto darčeky veľmi potešia :)

    OdpovědětVymazat
  26. Super tipy!! nakladaný hermelín miluje snáď každý chlap :)
    ladyminimalism.com

    OdpovědětVymazat
  27. Tak tomu sa povie super darčeky, určite si s nimi spravila veľkú radosť :-) Michaela
    www.imperfect-woman.com

    OdpovědětVymazat
  28. Priznám sa, že to by ma nikdy v živote nenapadlo niekomu darovať. Je ale pravda, že mužom sa strašne ťažko dajú kúpiť darčeky. Určite je to pre mužov úžasný darček, ktorý aj využijú :) A už to nebude len kozmetika, ktorá im bude 8 rokov schnúť v skrini dokým si povedia: Ok, prišiel čas využiť to

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
  29. U nás se domácí játrová paštika dělá taky, dokonce tam nechybí ani brandy, ale obohacujem to ještě o chilli. Každopádně nikdy není možnost to takhle hezky uskladnit, protože se to vždycky večer sní, jelikož ji děláme jen, když má někdo přijít... a to ještě tak dvakrát do roka. :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Super nápady, paštiku musím někdy určitě vyzkoušet! :)
    Just Be Bonita

    OdpovědětVymazat
  31. Fuj, játra teda nemusím, ale ten nakládaný hermelín vypadá opravdu skvěle. Mňammmmmmm.....:)


    INKA blog

    OdpovědětVymazat