sobota 16. dubna 2016

Potage velouté aux champignons Krémová žampionová polévka

Mmmm, cítíte tu vůni čerstvého dřeva, vůni lesa po dešti a vůni rašících hub? Aaaach - ta letní pohoda! Už aby tu byla! A aby trochu přidala do kroku, můžeme jí pomoci a jít jí trochu naproti. Já osobně houby zbožňuju na všechny možné způsoby a jen tak se jich nenabažím! A tahle žampionová polévka je pro milovníky hub jako dělaná - skvělá, neotřelá a výrazná. Láska na první ochutnání . . .


Budete potřebovat:

  • 1/2 cibule
  • 5 lžic másla
  • 3 lžíce mouky
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 2 snítky petržele
  • 450 g nožiček žampionů
  • 450 g kloboučků žampionů
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • petržel a toustíky na ozdobu

Na 3 lžících másla osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a jakmile změkne, přidáme mouku a za stálého míchání ji tři minuty na mírném ohni zahříváme, avšak nesmí zhnědnout. Poté kastrol sundáme z plotny, vlijeme vývar a pořádně rozmícháme. osolíme, opepříme, přidáme petržel, vsypeme očištěné nožičky žampionů  a vaříme asi 20 minut na mírném plameni.

Mezitím si na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme očištěné a nakrájené hlavičky žampionů, osolíme, přidáme citrónovou šťávu a dusíme asi 5 minut. Poté přivedeme polévku k varu a přidáme k ní kloboučky se šťávou a necháme asi 10 minut vařit. Poté vše pořádně rozmixujeme, přidáme smetanu a krátce ještě povaříme.


Bon appétit!

16 komentářů:

  1. Krémové polévky mám hrooozně ráda a žampionová není výjimkou, tak že bych ji vyzkoušela podle tvého receptu? :-P

    OdpovědětVymazat
  2. Zbožňujem krémové polievky a šampióny ešte viac, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím se tedy přiznat, že nejsem až tak milovník hříbečků, ale žampiony zrovna můžu! :) Nějak jsem jim nepřišla na chuť a pamatuji si, že když jsem byla mladší, tak jsem je úplně nesnášela :D. Každopádně člověk se mění a i jeho chutě. Hned bych si ji dala, vypadá bezvadně, D! :)

    http://es-veronica.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju cokoliv s houbami! Vypadá dobře, určitě vyzkouším :-)
    http://verrygusto.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Domi, to vypadá skvěle. Nejlepší to bude z hub přinesených z lesa, ale na to nemívám štěstí ani trpělivost. Obchod to jistí :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Domi, tak to je asi první jídlo/recept na tvém blogu, který bych si nedala :D Žampiony a vlastně celkově polívky moc nemusím :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Já teda houby taky zbožňuju, úplně na všechny způsoby, mohla bych se po nich utlouct. A krémové polévky, to je taky moje :)

    OdpovědětVymazat
  8. Táto vyzerá úžasne! ♥ Vďaka za recept! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam, miluju polévky a houby. Určitě někdy vyzkouším :)
    Just Be Bonita

    OdpovědětVymazat
  10. hríbiky niesu nič pre mňa :) ale si šikovná :)

    OdpovědětVymazat
  11. Miluju houbové polévky, tuhle určitě musím vyzkoušet =)
    Seulement Teresa

    OdpovědětVymazat
  12. Krémový polívky mám děsně moc ráda, natož žampionový!! :) Vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  13. Dělala jsem něco podobného na Vánoce, i se sušenými a zamraženými hříbky, ta chuť byla neuvěřitelná! Taky miluju houby na všechny způsoby a vůbec nechápu ty, co je nejí, taková škoda...

    OdpovědětVymazat