středa 31. srpna 2016

Bulky na burgry

Poslední letní dny plné slunce a tepla. Parádní kombinace, že? Ale podle mě té kombinaci ještě něco chybí. Rozhodně sklenička dobrého vína a něco dobrého, teplého, akorát ugrilovaného. Tak vyražte na nákup, přihoďte do košíku ingredience na nějaký pořádný burger a láhev dobrého vína - kdo by zůstával jen u jedné sklenky, že?! Jen na bulky nebo burgerové housky z obchodu zapomeňte, ty za nic nestojí a celé dílo kolikrát jen zkazí, když nemáte nějaké opravdu echt z dobrých rukou. Udělejte si domácí. Jsou jednoduché, vláčné, nadýchané, křupavé a rozhodně s nimi budete za hvězdu. Recept jsem zkoušela podle mé milované Kitchenette a protože vopravdu stojí za to, posílám ho dál! Pojďme pořádně oslavit konec léta! :)


Budete potřebovat:
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 1/2 hrnku teplé vody
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 velké šťastné vejce
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mořské soli
  • 3 hrnky hladké mouky 
  • 1 lžíce rozpuštěného másla nebo rozšlehané vejce na pomazání
  • semínka na posypání (sezam, mák, černý sezam, …)


1. Do velké mísy dejte teplou vodu (nesmí být horká!) spolu s droždím a dobře promíchejte, dokud se perfektně nerozpustí. V druhé míse smíchejte mléko, vejce, olej, cukr a sůl. Nyní můžete obě směsi spojit a přidat mouku, ale ne celý podíl. Vyzkoušejte vytvořit řidší těsto se kterým se lépe pracuje a postupně raději přidejte více mouky. 

2. Ručně, vařečkou či pomocí robotu těsto zpracujte, dokud nebude krásně hladké, pružné a stále lehce lepivé, ale na stěny nádoby, ve které pracujete, se už nebude lepit. Tento proces by měl trvat 10 minut. Těsto nechte kynout na teplém místě přikryté utěrkou dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně hodinu.


3. Nyní ho vyklopte na lehce pomoučený vál, rozdělte na 8 stejných dílu a vytvarujte hezké pravidelné houstičky, které pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Bulky přikryjte utěrkou a nechte kynout dokud opět nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 30-40 minut. 

4. Předehřejte troubu na 185°C/ horkovzdušnou na 165°C. Pro matný povrch vykynuté bochánky potírejte vodou nebo rozpuštěným máslem, pro povrch lesklý, rozšlehaným vejcem. Posypejte semínky a pečte do zlata přibližně 15-18 minut. 


No není tohle báječný způsob jak si užít báječný konec léta? :)

15 komentářů:

  1. Zostala som ale seriozne hladna, a to trcim uz 8 hodinu v robote (takže to je tvoja vina ten hlad :D ) ale nie, super tip, urcite skusim, vypadaju lahodne.
    ps. moc sa mi paci tvoj blog.

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam!!! Burger jsme ještě nikdy nezkoušela, ty z McDonalds s emi úplně hnusí! Tohle ale vypadá prostě skvěle.

    OdpovědětVymazat
  3. Tie musia chutiť o 100 percent lepšie ako kúpené a ešte k tomu pripravené s láskou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají krásně! Já peču bulky podle Koko z menudomů.cz a taky jsou boží!

    OdpovědětVymazat
  5. prosimtě ty mi tady takhle děláš chutě!! burgery miluju *-*

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju za tenhle super typ, určo vyzkouším! :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Bulky vypadají dobře a pořádný burger bych si dala hned. Bohužel já a droždí nejsme kamarádí a kdykoliv se snažím dělat něco, co by mělo nakynout, tak nikdy nenakyne:D

    OdpovědětVymazat
  8. Niesom práve fanúšik pečenia z kysnutého cesta, buď to nenakysne alebo sa mi to všetko kompletne lepí, takže som za zlaté liate a piškótové. Kysnuté sa dá, keď mi s tým niekto pomôže. Ale vyzerá t skvelo a hneď by som si odhryzla z toho :D

    OdpovědětVymazat
  9. Teda vypadá to luxusně :) my teda spíš grilujeme klobásky a dáme si k nim normálně trochu opečený rohlík, ale tohle je určitě lepší verze :)

    OdpovědětVymazat
  10. Výborně!! Už vim co na zítřejší grilovačku na chatě♥ vypadá to výborně!!

    OdpovědětVymazat
  11. Mňaaaam, to vyzerá tak veľmi dobre! ♥ Takéto domáce burgre úplne zbožňujem!
    CAROLINE

    OdpovědětVymazat
  12. Mňam, ty bulky vypadají dokonale! Pečivo si dopřávám jen o sobotách, takže na dnešní den mám jasno :) děláš k tomu i nějaký dresing? :)

    OdpovědětVymazat
  13. Domi, škoda, že jsi recept nedala na blog dříve... Babička dostala na narozky nový gril, tak jsme se naučily dělat burgery. Nejdřív jsme si koupily připravené z obchodu, ale minulý víkend jsme měli oslavu, tak babička udělala domácí, které se jí moc povedly! Akorát bulky měla z obchodu a to byla hrůza :( Až budeme příště dělat burgery, upeču k nim tvé domácí bulky!

    Juvelora | Nekonečná

    OdpovědětVymazat
  14. Vyzerá to dokonalo, slintám pri obrazovke :D Pošli mi jeden :)

    http://www.accessoriesforbeauty.com/

    OdpovědětVymazat