Risotto con funghi

9:44

Začátek září je jako dělaný k tomu popadnout košík, holinky, nožík a vyrazit na houby. A pak jsou taky dny, kdy se vám, respektive mně, nic nechce. Ležím v posteli, převaluju se sem a tam a dlooouze přemýšlím o důležitých věcech, o otázkách života a smrti - jako cože nám to dneska udělám k obědu?! Ležím dál, přemýšlím a představuju si - představuju si něco dobrého, něco co se rozplyne na jazyku, až se vám z toho vykouzlí velký úsměv. Už vím, bude risotto (pochopitelně, že to pravé - italské!), jen prší a mně se nechce do lesa, tak sedám do auta a mažu k mému oblíbenému zelináři pro žampióny a pak se dám do veledíla, za které bych i položila život!


Na 4 porce budete potřebovat:
  • 150g másla
  • 1 menší cibuli
  • 320g rýže Carnaroli
  • 1 sklenku suchého bílého vína - nebo radši dvě, i když možná radši tři
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • zeleninový vývar dle potřeby
  • 60g žampiónů nebo sušených hub
  • 1l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • hrst nasekané jarní cibulky/bazalky nebo třeba petržele

1. Než začnete, nalijte si sklenku vína a trochu se napijte - ochutnávaní je základ dobrého vaření, tak ochutnejte, jestli je víno v pořádku a pak ochutnejte ještě jednou - na posilněnou a dejte se do vaření. Na másle osmahněte pokrájené žampióny. Jakmile zhnědnou, přidejte na jemno pokrájenou cibulku, lehce osmahněte a přidejte rýži, promíchejte a podlijte vínem.

2. Za stálého míchání nechte víno zcela odpařit a poté přidejte vývar. Za stálého míchání ustavičně vařte, nechte vývar odpařit až do změknutí rýže „al dente“. Nějakou chvilku to samozřejmě zabere, tak si mezitím dejte tu druhou sklenku vína nebo klidně i dvě!

3. Do rizota přidejte plátek másla, nastrouhaný parmezán a znovu míchejte a míchejte až do okamžiku, kdy se rizoto promění v lahodný krém. Zdobte jej nasekanou jarní cibulkou/bazalkou nebo třeba petrželí, ihned podávejte, smějte se, radujte se, pijte a milujte se! :)


Bon appétit!

You Might Also Like

19 komentářů

  1. Úplně se mi sbíhají sliny! :-) Děkuji za tip na oběd! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Úplně se mi sbíhají sliny! :-) Děkuji za tip na oběd! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá to veľmi chutne :) Mňam!

    OdpovědětVymazat
  4. Sice houby nejím, ale vypadá to tak dobře, že se mi normálně sbíhají sliny :D

    OdpovědětVymazat
  5. OMGG!!! Mňam, tohle určitě vyzkouším!! Máš ty nejúžasnější recepty ever, další super tip co na oběd nebo večeři. A ani to nevypadá tak náročně.

    PS. určitě ani to víno nevynechám, haha :DDD

    OdpovědětVymazat
  6. Já houby moc ráda sbírám, ale jím jen žampiony. Teď jsem měla v Portugalsku jako předkrm žampiony plněné takovou směsí s jejich místní klobásou (něco jako chorizo) a takové kousky jakože strouhanky s vajíčkem a bylo to opravdu výborné :) BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  7. Ja nemam rada hriby takze preferujem rizoto len na vine a s parmezanom :)

    Pozyvam na luxusnu GIVEAWAY o kulmu ROWENTA a velky balicek kozmetiky DOVE, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/09/obrovska-dove-rowenta-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  8. No páni, tak toto je už skutočnú luxus. Naposledy keď som mala dilemu čo si urobiť na obed, skončilo to pri praženici s rožkom a zeleninou, takže naozaj wow. Milujem hríby, takže skutočne by som si pochutnala ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Vyzerá to dokonale ♥ Hneď by som to z tej fotky ukradla a zjedla :)

    accessoriesforbeauty.com

    OdpovědětVymazat
  10. Ty vínové kulturní vložky jsou super, to musím zkusit :)) :D Jinak italské risotto je ňam ňam ňam, ani mi není líto toho času a energie :)

    Zrzavá katastrofa

    OdpovědětVymazat
  11. Mňam hned bych si dala, škoda, že rizoto vždy chystám jen pro sebe, tudíž ho dělám málokdy :/

    OdpovědětVymazat
  12. To je recept podle mého gusta. Recepty s vínem máme nejraději o víkendu :-) Už dlouho mám doma sušené houby a nevím, co s nimi, tak můžu udělat rizoto :-)

    OdpovědětVymazat
  13. ooooooooooooooooo mňáááááááááám dpcccccccc <3

    OdpovědětVymazat
  14. Mňam Domi, to vypadá skvěle :)) Recept určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky