pátek 31. března 2017

Raffaello dort

Je tomu už pár dní zpět, co jsem pekla tento dort. Ema slavila narozeniny, já miluju kokos, ona taky, já měla chuť na dort, ona se ráda dělí o jídlo, tenhle dort už jsem jednou pekla a měl obrovský úspěch, tak proč to všechno nespojit dohromady a prostě si neudělat hezký den, že jo? Ovšem pozor, jak poměrně často s oblibou říkám: "Swedish ingredients suck" (hlavně když přijde na pečení), tak ne jinak tomu bylo i tentokrát. Ta jejich mouka je prostě divná a výsledek korpusu byl naprosto fatální, zkrátka tahle to vypadat nemá, takže pokud to budete zkoušet, tak se nedivte, že budete mít jinačí a hezký výsledek! Ovšem důležité je, že dort měl i přesto všechno fenomenální úspěch a věřte mi, že pokud ho ochutnáte, tak si ho ihned zamilujete!


Budete potřebovat:
Korpus
  • 6 bílků 
  • špetka soli
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 150 g mandlové moučky (jemně pomletých mandlí)
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 160 g smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g strouhaného kokosu
+
  • kokosové lupínky
  • opražené mandlové lupínky
  • ovoce
1. Na pečicí papír si narýsujeme tři kružnice o průměru 20 cm. Papíry položíme na plechy.  Bílky ušleháme se solí na pevný sníh, postupně po lžících do něj zašleháme krupicový cukr a na závěr bramborový škrob. Vařečkou opatrně zamícháme do sněhu mandlovou moučku. Sníh rozdělíme na tři části a každou rozetřeme na připravené kruhy na pečicím papíru. Pečeme všechny tři naráz 1¼ hodiny v troubě vyhřáté na 150°C. Po upečení necháme úplně vychladnout.

2. Mascarpone vyšleháme spolu s cukrem, přilijeme k němu smetanu a šleháme, dokud krém nezhoustne, ale nesmí se přešlehat, aby se nesrazil. Před koncem šlehání přidáme kokos.

3. První plát položíme na servírovací talíř nebo podnos, potřeme jej ⅓ krému, přikryjeme druhým plátem, potřeme druhou třetinou krému, na který položíme poslední plát a potřeme poslední částí krému.

4. Dort ozdobíme mandlovými a kokosovými lupínky, ovocem či kuličkou Raffaello. Čerstvě připravený dort je velice křehký a upřímně vám doporučuji vyčkat celou noc, či den, kdy se korpus nasákne krémem a dort je ještě lepší!


Zkrátka věřte, že jakmile jednou ochutnáte, ihned se zamilujete! :)

13 komentářů:

  1. Oh, this looks so yummy dear! Thanks for the recipe! xx
    Vesna - Home Chic Club

    OdpovědětVymazat
  2. Raffaelo som už tak dlho nejedla :O ... ten koláč musí byť určite tiež úžasný :) a podaril sa ti krásne

    OdpovědětVymazat
  3. Teda Domčo, ten vypadá skvěle! Hned bych si dala ♥
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  4. Domčo, ty mě chceš zabít!:D my doma sežrali poslední čokoládu a musíme přestat chodit kolem regálu s kokinama v obchodech aby jsme se za několik měsíců vlezli do plavek:D Takže koukat pak na takové dobroty jako je ten dort mě nutí běžet do obchodu a nějakou prasárnu si koupit:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to se moc omlouvám! :( Ale jinak to mám úplně podobně :D

      Vymazat
  5. Mňam hneď by som si dala :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ten vypadá úžasně! A to ovocné ozdobení nahoře - nechceš mi poslat do Česka expres? :-P <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, on to zase do Česka takový expres není :(

      Vymazat
  7. Vyzerá vážne dobre!
    Len tá kombinácia trička na ramienka a snehu v pozadí ma dosť desí :D

    OdpovědětVymazat
  8. Vyzerá skvelo, určite aj skvelo chutil. Už som videla niekoľko receptov, tak ho chcem čoskoro určite skúsiť upiecť:)
    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpovědětVymazat
  9. No tak ten vypadá božsky! Určitě si recept zakládám.

    OdpovědětVymazat