Domácí bagety

10:56

Pečivo a Švédsko, to jsou pro mě dvě věci, který nikdy nejdou k sobě. Jejich chleba mi prostě moc nejede, spíš vůbec . . . Takž jsem po nějakém čase přešla na alternativu pečení vlastního pečiva doma. Ta vůně, když se to peče je opravdu návyková, stejně jako samotné pečivo právě vytažené z pece. Tyhle bagety jsem pekla na narozeninovou oslavu a slavily obrovský úspěch, dokonce i u lidí z Francie, takže jsou schválené opravdovými gurmány a stojí za to vyzkoušet! :)


Na dvě bagety budete potřebovat:
  • 150 g vařených nastrouhaných/propasírovaných brambor
  • 500 g bílé chlebové mouky
  • 3 lžičky mořské soli
  • 2 lžičky čerstvého droždí nebo 1 lžička sušeného
  • 225 ml vody
  • 4 lžičky olivového oleje
1. Smíchejte mouku, sůl a brambory v míse. Nadrobte nebo nasypte droždí do sklenice s vodou a rozpusťte. Do mouky přidejte olej, droždí s vodou a vypracujte těsto vařečkou nebo robotem. Pak těsto vyklopte na čistou pracovní plochu a ještě 10 minut, nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence, hněťte ručně. Požadovaná konzistence znamená, že když těsto vezmete do rukou a napnete ho proti světlu, netrhá se, ale stane se průsvitným a pružným. Umístěte ho do olejem vymazané mísy na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte kynout 60-80 minut nebo dokud nezdvojnásobí.

2. Vyklopte těsto na pracovní plochu, rozdělte na polovinu. Z každé poloviny vyválejte obdélník, který opět zarolujte do válce, ten ještě válejte od středu ke stranám, aby se prodloužil, také se vrstvy více propojí, jen dejte pozor, aby se vám vešel do trouby. Umístěte obě bagety na lehce vymazaný plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě kynout dalších 50-60 minut.

3. Předehřejte troubu na 230°C a na dno umístěte menší pekáč. Než dáte bagety péct, lehce je pomoučte a udělejte ostrým nožem sérii příčných řezů (nejlépe žiletkou). Umístěte plech s bagetami do středu trouby a do spodního plechu hoďte pár kostek ledu nebo studenou vodu, aby vytvořili páru a těsto lépe rostlo. Jinak předčasně upečená kůrka, zamezí růstu těsta. Pečte 35 minut, v polovině plech otočte, aby zlátly rovnoměrně.


Bon appétit!

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Už si viem živo predstaviť tú krásnu vôňu čerstvo upečeného pečiva. :)
    www.janie-hannagonova.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda :-) vypadají nádherně. To pečení s tím ledem slyším poprvé, to by mě nikdy nenapadlo. Ty hrozně dobře pečeš, už jsem tu na blogu shlédla vícero pěkných receptů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji moc, jsi milá, Teri :). Ano tato technika se hodně používá u pečení pečiva, buď s ledem nebo s vodou, aby se právě vytvořila ona pára :)

      Vymazat
  3. Vypadá úplně jako z obchodu :) Recept si ukládám a některý den vyzkouším upéct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a držím palce, ať se povedou :)

      Vymazat
  4. Tak bagetky určitě vyzkouším! Pečivo zbožňuju a většinou mi nejvíc chutná to naše české. V Lidlu si ráda kupuju ten slunečnicový chléb. Díky za tip ohledně angíny :) BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  5. Opravdu povedené, řekla bych, že vypadají i dokonale:) Můžou být opravdu dobré. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  6. Lovely post dear! Have a great week! xx

    OdpovědětVymazat
  7. Bagety vypadají ještě lépe než z nějaké pekárny. Občas si doma také nějaký chlebík upeču, baví mě to čekání na kynutí a vždy ho pak v troubě netrpělivě kontroluji :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  8. Pečenie vlastného pečiva mi nikdy nešlo, vždy sa pokazilo všetko čo sa dalo. Dokonca aj pri používaní rôznych rád... tento recept je celkom jednoduchý a príde mi, že by som to mohla zvládnuť. Teším sa na to, kedy bude aj mne vôňa čerstvého a tak dokonalého pečiva ako je to tvoje rozvoniavať po byte a spríjemňovať deň ♥ super článok aj fotky :) KRISTYN MARAMA

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam! Rada by som ochutnala a ešte radšej by som si vyrobila svoje vlastné ❀

    ❀ Blog de la Licorne ❀

    OdpovědětVymazat
  10. Musí to byť dobre a ta vôňa tiež.
    Budem rada ak si pozrieš aj môj blog 🙂
    http://jullietblog05.blogspot.sk/?m=1

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky